Hulp bij terugkeer

Of je kinderen nu in het buitenland geboren zijn en nog nooit in Nederland of Vlaanderen hebben gewoond of terugkeren, het verhuizen is een grote stap. Het vinden van een Nederlandse of Vlaamse school is belangrijk. We helpen je graag op weg met dit stappenplan.

Stappenplan verhuizen naar Nederland of België
Ga je, na een tijd in het buitenland, (weer) wonen in Nederland of Vlaanderen? Onze onderwijsadviseurs hebben een handig stappenplan ontwikkeld dat je kunt gebruiken om een passende school voor je kind(eren) te vinden.

Stap 1. Verdiep je in het Nederlands of Belgisch onderwijssysteem (afhankelijk van waar je naar toe verhuist).
Informatie over het Nederlands onderwijssysteem vind je op deze pagina op de NOB-website. Informatie over het Belgische onderwijssysteem vind je op deze pagina op de NOB-website.

Denk je voor jouw kind aan internationaal onderwijs? Kijk dan op deze website voor Nederland of deze voor België.

Stap 2. Zoek uit welke soorten scholen er zijn in de buurt van je nieuwe woonplaats.
Kijk welke typen onderwijs in jullie toekomstige gemeente aanwezig zijn. Dat kan via de website van de gemeente.

Op scholenopdekaart.nl staat een overzicht van scholen in Nederland. Voor Vlaanderen is dat onderwijs.vlaanderen.be.

Stap 3. Zoek uit wat deze scholen bieden.
Bezoek voorafgaand aan de verhuizing één of meerdere scholen om de sfeer te proeven. Vraag eventueel aan vrienden, familie of bekenden naar de aanwezige scholen in jullie nieuwe woonplaats. Middelbare scholen organiseren vanaf het najaar open dagen voor brugklassers. 

Stap 4. Maak een lijstje van de scholen die jullie het meest aanspreken.
Maak een top 3 van de favoriete scholen van jou en je kind. 

Stap 5. Informeer of er plek is.
In sommige regio’s zitten scholen erg vol of zijn er wachtlijsten. Informeer bij de scholen uit jullie top 3 of er plek is voor jouw kind. 

Stap 6. Zoek uit hoe je je kind kunt aanmelden.
Vraag bij de school die plek heeft hoe de aanmelding verloopt en informeer welke gegevens de school nodig heeft om een juiste inschatting te kunnen maken van het instroomniveau. De huidige (NOB-)school van je kind levert een onderwijskundig rapport én toetsgegevens aan. Als een school aanvullende gegevens nodig heeft, overleg met de huidige leerkracht/schoolleider of dit lokaal te regelen is. NOB heeft een aantal adressen van onderzoeksbureaus in Nederland waar indien nodig (op eigen kosten) aanvullend onderzoek gedaan kan worden (denk aan intelligentie, dyslexie). Je vindt ze onder dit stappenplan.

Stap 7. Informeer de huidige en toekomstige school over jullie verhuizing.
Informeer de huidige school in het buitenland over jullie verhuisplannen en maak afspraken over het aanleveren van het onderwijskundig rapport en de toetsgegevens.

NOB heeft een brochure geschreven voor leraren in het basisonderwijs die een Nederlandssprekend kind uit het buitenland in de klas krijgen. Bied de toekomstige school deze handreiking aan. De school heeft wellicht nog niet eerder een Nederlandssprekende leerling uit het buitenland ontvangen. We hebben ook praatkaarten voor in de klas ontwikkeld. In deze hulpmiddelen wordt naast aandacht voor de cognitieve ontwikkeling ook aandacht besteed aan sociaal-emotionele landing.

Stap 8. Je kind voorbereiden.
Misschien heb je je kind al betrokken bij de stappen hier boven. Zoals het uitzoeken van een nieuwe school. Maar praat ook met je kind over de verhuizing. En over de nieuwe school in een nieuw land. Wat zou je kind kunnen verwachten? Wat zal anders zijn? Je kunt hier ook de praatkaarten voor gebruiken die we in stap 7 noemden.

Onderwijskundige onderzoeksbureaus
Als de nieuwe Nederlandse of Vlaamse school extra informatie over je kind nodig heeft die de NOB-school niet kan bieden, kun je aanvullend onderzoek laten doen bij gespecialiseerde bureaus. Bijvoorbeeld op het gebied van intelligentie of dyslexie. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. Bureaus die dit bieden zijn bijvoorbeeld: