School oprichten

Enthousiaste ouders en andere initiatiefnemers hebben met ondersteuning van NOB inmiddels zo'n 170 onderwijsinstellingen wereldwijd gerealiseerd. Ruim 11.000 kinderen en jongeren tussen de 2,5 en 18 jaar volgen op deze scholen Nederlands onderwijs in het buitenland. Moedertaalonderwijs helpt elk van hen om zich optimaal te ontwikkelen: waar ze vandaag ook zijn en morgen naartoe gaan.

NOB ondersteunt initiatiefnemers bij stappen die komen kijken bij het oprichten en aansluiten van een nieuwe school. Denk bijvoorbeeld aan het werven van leraren, aanschaffen van lesmateriaal, opzetten van een rechtspersoon, financiën en wet- en regelgeving. Je kunt hiervoor contact opnemen met NOB door te mailen naar nieuweschool@stichtingnob.nl.

Nederlandse school oprichten in het buitenland

Woon je in het buitenland en heb je contact met andere Nederlandse en/of Vlaamse ouders, maar is er geen Nederlandse school in de buurt? Vind je het belangrijk dat kinderen en jongeren met Nederlandse of Vlaamse wortels gemakkelijker aansluiting vinden bij een eventuele terugkeer of verhuizing naar Nederland of België? Dan kan NOB je helpen bij het oprichten van een school!

Wat houdt het aansluitingsproces in?
Om aan te sluiten bij NOB, moet voldaan worden aan bepaalde aansluitingsvoorwaarden. NOB kan je ondersteunen in het proces om toe te werken naar aansluiting. De volgende stappen kun je zelf al zetten:

  • Breng enthousiaste ouders bij elkaar en vorm een initiatiefgroep. Zo geef je vanuit de gemeenschap vorm aan het plan.

  • Er zijn verschillende soorten Nederlands onderwijs die wereldwijd worden aangeboden. De initiatiefgroep kan het beste inschatten welke vorm past bij de lokale situatie, NOB adviseert hier ook over.

  • Voer een behoefteonderzoek uit onder de ouders uit de Nederlands-Vlaamse gemeenschap ter plaatse. NOB heeft hier een model voor beschikbaar. Door een onderzoek uit te voeren krijg je meer inzicht in de haalbaarheid van dit nieuwe initiatief. Tegelijk peil je de groeimogelijkheden, interesse voor betrokkenheid bij de school en financiële draagkracht van de ouders (in verband met schoolgeld).


Aansluitingsvoorwaarden
Aansluiting bij NOB betekent dat de school moet voldoen aan de kwaliteitseisen van de Nederlandse Inspectie van het Onderwijs. Twee van de belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De aanwezigheid van minstens één naar Nederlandse maatstaven bevoegde leerkracht (bij aanvullend Nederlandse taal en cultuur (NTC)-onderwijs). Voor scholen die in het buitenland een volledig Nederlands curriculum willen aanbieden, geldt dat alle leerkrachten volledig bevoegd moeten zijn. Daarnaast moet elke onderwijsinstelling jaarlijks een geldig schoolplan en een schoolgids aanleveren.

  • Dat elke nieuwe onderwijsorganisatie die NTC-onderwijs verzorgt en zich wil aansluiten bij NOB een minimum van 20 leerlingen (primair en voortgezet onderwijs samen) geldt. Voor scholen die volledig Nederlands onderwijs bieden geldt een minimum van 38 leerlingen (voor landen waar de Nederlandse taal een officiële status heeft, geldt een minimum van 100) en voor organisaties die afstandsonderwijs verzorgen is dit aantal 25. Dit minimum is nodig om als school voldoende kwaliteit te bieden, een (bevoegde) leraar aan te kunnen trekken en betalen en voldoende financiële armslag te hebben. De levensvatbaarheid van de school wordt hierdoor bovendien groter.

Bekijk alle aansluitingsvoorwaarden van NOB in het Reglement van aansluiting.

Wegwijzer nieuwe scholen
Maak gebruik van de 'Wegwijzer nieuwe scholen', die het traject van oprichting inzichtelijk maakt. Het document helpt je met het schrijven van een oprichtingsplan en om de activiteiten die je moet doorlopen in kaart te brengen. Dit document kun je bij NOB opvragen. Het duurt gemiddeld tussen de zes en twaalf maanden om een oprichtingsplan te schrijven en je vervolgens aan te sluiten bij NOB.

Mogelijkheden

Voldoe je nog niet aan alle aansluitingseisen, maar wil je wel met ondersteuning van NOB toewerken naar een aansluiting? Dan bestaat er ook de mogelijkheid je school aan te sluiten als aspirant-lid. Neem contact op met NOB om te horen aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor aspirant-aansluiting.

Bestaat er in jouw omgeving al een school die interesse heeft in aansluiting bij NOB? Ook dat is mogelijk, neem hiervoor contact op met NOB.

Waarom aansluiten?
Wat doet NOB voor aangesloten scholen? Met een netwerk van ruim 170 instellingen helpt NOB graag met ondersteuning en ontwikkeling van nieuwe initiatieven. Wanneer een school bij ons aansluit, dan:

  • Is de school een officieel erkende onderwijsinstelling en ontvangt een bescheiden leerlinggebonden subsidie.

  • Vindt er periodiek een bezoek van de Onderwijsinspectie plaats en kun je de kwaliteit van je school aantonen.

  • Kan de school gratis gebruikmaken van persoonlijk advies en ondersteuning van NOB, op organisatorisch, onderwijskundig en bestuurlijk vlak;

  • Kan de school gebruikmaken van bepaalde diensten en kortingsregelingen.

  • Is de school automatisch WA-verzekerd en bestaat de mogelijkheid tot het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering;

  • Krijgen alle betrokkenen een account voor Globus, het extranet voor het netwerk van Nederlands onderwijs wereldwijd. Hier vind je informatie en adviezen over organisatorische, onderwijskunde en bestuurlijke onderwerpen én alle professionaliseringsmogelijkheden (zoals leerlijnen, lesmodules, kennisvideo’s, online NOB-bijeenkomsten en bijscholingsdagen) die NOB biedt aan de aangesloten scholen;

  • Kan de schoolorganisatie gebruik maken van MijnSchoolplein waarmee er online een schoolplan, schoolgids en zelfevaluatie vervaardigd en afgenomen kan worden.