Diploma's en vervolgonderwijs

Als een leerling Nederlands onderwijs in het buitenland volgt, dan zijn er verschillende mogelijkheden om het onderwijs af te sluiten met een diploma of certificaat. Dit is waardevol, want het is een mooi bewijs van een behaald niveau en geleverde inspanningen. Voor veel ouders en leerlingen is een belangrijke vraag: is zo’n formele afsluiting ook iets waarmee toegang verkregen kan worden tot vervolgonderwijs in Nederland en Vlaanderen?

Toegang tot vervolgonderwijs
Leerlingen die hun middelbare school buiten Nederland of Vlaanderen hebben afgerond, willen regelmatig wel in Nederland of Vlaanderen een vervolgopleiding doen. Neem in dat geval altijd contact op met de betreffende opleiding of instelling om te informeren naar de specifieke toelatingseisen. Opleidingen bepalen deze toelatingseisen namelijk zelf, waardoor ze van elkaar verschillen.

In veel gevallen willen ze een bewijs voor het taalniveau Nederlands, en wordt aan leerlingen met een niet-Nederlandstalig diploma gevraagd een taaltest te doen.

Vrijstellingen taaltest
Vaak kun je vrijstelling voor de taaltest krijgen als je:

Let op: dit gaat alleen over het niveau van de Nederlandse taal. Er zijn vaak ook nog aanvullende, vakinhoudelijke eisen.

Met een IB-diploma (Internationaal Baccalauraat) krijgen leerlingen ook toegang tot vervolgonderwijs in Nederland en Vlaanderen. Met het vak Nederlands tonen zij hun Nederlandse taalniveau aan.

Examen- en diplomamogelijkheden in het buitenland
Onderstaande examens kunnen leerlingen in het buitenland afleggen, maar niet elke school biedt elk type aan. Dit kun je navragen bij de eigen school/scholen in de regio.

Dit is een internationaal erkend certificaat voor iedereen die buiten het Nederlands taalgebied Nederlands leert. Het is primair bedoeld voor diegene die de Nederlandse taal niet als moedertaal, maar als vreemde/nieuwe taal aanleren. Je kunt een certificaat behalen op verschillende niveaus. In het Nederlands onderwijs buiten Nederland wordt vaak gekozen voor Educatief Startbekwaam B1 en Educatief Professioneel B2. Dit laatste examen is voor diegene die wie wil starten met een studie aan een Vlaamse of Nederlandse hogeschool of universiteit.

Nederlandse scholen in het buitenland kunnen examencentrum worden van het CNaVT, wat betekent dat zij leerlingen kunnen voorbereiden op het examen, en dit examen op locatie kunnen afnemen. Vraag bij de eigen school na of dit wordt aangeboden.

Het staatsexamen vo is in Nederland bedoeld voor leerlingen die niet op een reguliere Nederlandse school zitten. Het staatsexamen vo staat gelijk aan het Nederlandse eindexamen en wordt afgenomen op de niveaus vwo, havo en vmbo. Leerlingen uit het buitenland kunnen dit examen afleggen voor alle vakken binnen een niveau en zo een volledig diploma vmbo, havo of vwo behalen. Dit heeft dezelfde status als een behaald diploma vmbo, havo of vwo op een reguliere Nederlandse school.
Een leerling kan ook een examen doen in een los vak (bijvoorbeeld het vak Nederlands) op een bepaald niveau, daarmee behaal je een zogenoemd deelcertificaat. 
Leerlingen maken het examen in Nederland (bij uitzondering: Caribisch Nederland).

Ook in Vlaanderen bestaat de mogelijkheid om een diploma of getuigschrift voor het secundair onderwijs te behalen. Dit heeft ook dezelfde status als een behaald diploma secundair onderwijs. Kijk hier voor meer informatie.

Het International Baccalaureate (IB) is een internationaal en landonafhankelijk schoolprogramma voor leerlingen van basisonderwijs t/m het voortgezet onderwijs. Na het Primary Years en Middle Years Program volgt het Diploma Program, dat qua niveau vergelijkbaar is met het vwo. De meeste universiteiten in de wereld erkennen dit IB-diploma. Het is te behalen door leerlingen van klas 5 en 6 (11th en 12th grade) uit het voortgezet onderwijs. In dit programma moet je een selectie vakken kiezen, waaronder één of meerdere talen. Nederlandstalige leerlingen kunnen binnen dit programma het vak Nederlands kiezen. Als er een docent Nederlands ter plaatse is (informeer bij de school), volgen leerlingen het onderwijs op locatie. Het is ook mogelijk om IB Dutch via online onderwijs te volgen, de volgende organisaties bieden dit aan: IBID, Edufax, Edufax, LO Online en Wereldschool.

Een Amerikaanse highschool wordt afgesloten met een Scholastic Aptitude Test (SAT). De Amerikaanse universiteiten bepalen mede op grond van de score op de SAT of studenten worden toegelaten. Wil je kind in Nederland of Vlaanderen verder studeren? Dan is het nodig om het Advanced Placement Program (AP) te volgen voor een aantal vakken. De opleiding/instelling in Nederland en Vlaanderen zal beoordelen of dat voldoende is om toegelaten te kunnen worden.  

Diplomawaardering

Heeft jouw kind een buitenlands diploma behaald en vraag je je af met welk Nederlands diploma dit te vergelijken is? Het Informatiecentrum Diplomawaardering helpt je verder. Op de site van Nuffic vind je uitleg over onderwijssystemen wereldwijd.

Wil je weten met welk Vlaams diploma je buitenlandse diploma te vergelijken is? Kijk dan bij NARIC -Vlaanderen of erkenning nodig is.