Leerplicht

Als je plannen hebt om met kinderen naar het buitenland te verhuizen heb je te maken met het 'recht op onderwijs' van je kind. Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.
Het 'recht op onderwijs' is in Nederland, maar ook in andere landen, geregeld in een Leerplichtwet. Als ouder moet je dus goed nadenken over het onderwijs van je kind als je emigreert.

NTC-onderwijs

De meeste scholen die aangesloten zijn bij NOB geven NTC-onderwijs. NTC staat voor Nederlandse Taal en Cultuur. Leerlingen volgen ongeveer twee en half uur per week Nederlands onderwijs. Dit is vaak een naschoolse activiteit.
In het netwerk van NOB zitten ook scholen die in het buitenland volledig Nederlands onderwijs bieden. Ze hanteren ongeveer dezelfde lestijden als Nederlandse scholen, dus doordeweeks en overdag.
De Nederlandse onderwijsinspectie ziet bij alle scholen die aangesloten zijn bij NOB toe op de kwaliteit van het onderwijs.

Leerplicht

Je kind is vanaf 5 jaar leerplichtig voor de Nederlandse wet. Vanaf 5 jaar geldt:

1. Ouders schrijven zichzelf en hun kinder(en) niet uit en blijven ingezetenen in de Nederlandse gemeente of;

2. Ouders schrijven zichzelf en hun kinder(en) uit, uit het Nederlands gemeenteregister.

Voor beide situaties gelden andere regels met betrekking tot de Leerplicht.

Ouders en kinderen blijven ingeschreven in Nederland

In het eerste geval, als ouders en hun kinderen ingeschreven zijn in een gemeenteregister in Nederland, moeten zij vanaf 5 jaar ook naar school gaan in Nederland. Meer informatie over de leerplicht vind je bij de Rijksoverheid. Heb je buitenlandplannen dan dien je contact op te nemen met de leerplichtambtenaar van de gemeente waar je bent ingeschreven. Wij raden aan om een helder plan afgestemd met de school van uw kind in Nederland en/of met de school waar uw kind naartoe gaat te schrijven. Hoe beter u kunt onderbouwen dat de onderwijskwaliteit voor uw kind gewaarborgd is, hoe groter de kans dat de leerplichtambtenaar instemt met uw verzoek.

De lessen in Nederlandse taal en de Nederlandse en Vlaamse cultuur zijn vaak een naschoolse activiteit. Dat maakt dat enkel deze lessen volgen vaak niet als tijdelijk vervangend onderwijs wordt gehonoreerd.

Ons advies? Neem contact op met een school die in het buitenland Nederlands onderwijs verzorgt. Zij fungeren als taalcentrum in de regio (in het land of in het werelddeel), zijn bekend met de context en kunnen wellicht een bijdrage leveren aan jullie plan. Via onze scholenzoeker kun je zien waar scholen gevestigd zijn.
Wanneer jullie rondreizen of er is geen school in de regio waar je heen gaat kan één van de organisaties voor afstandsonderwijs jullie adviseren.

Ouders en kinderen zijn uitgeschreven

Wanneer leerlingen uitgeschreven zijn uit het Nederlands gemeenteregister, is de Nederlandse wetgeving niet meer van toepassing. Dan geldt de lokale (onderwijs)wetgeving van het land waar u zich bevindt. Vaak leeft het idee dat er geen leerplicht meer van toepassing is, maar dat is dus niet het geval.

Ook nu geldt dat ons advies is om contact op te nemen met een school die in het buitenland Nederlands onderwijs verzorgt. Zij fungeren als taalcentrum en zijn bekend met lokale onderwijsmogelijkheden, de mogelijkheden voor het volgen van Nederlands onderwijs en kennen de uitdagingen van een specifieke regio. Wanneer jullie rondreizen of er is geen school in de regio waar je heengaat kan een van de organisaties voor afstandsonderwijs jullie adviseren. Via onze scholenzoeker kun je zien waar scholen gevestigd zijn en welke organisaties voor afstandsonderwijs bij ons zijn aangesloten.  

Ook al zijn de lessen Nederlandse taal en cultuur niet toereikend als onderwijsplan, toch is het blijven onderhouden van de Nederlandse taal een goed idee. Lees hier meer over het waarom.

Op deze pagina vind je alle mogelijkheden die er zijn voor Nederlands onderwijs in het buitenland.